You are currently viewing Створення пожежних підрозділів у громадах обговорювали під час наради

Створення пожежних підрозділів у громадах обговорювали під час наради

1-го травня у залі засідань Петропавлівської селищної ради відбулася нарада керівників та посадових осіб, відповідальних за цивільний захист, Межівської, Новопавлівської, Слов’янської, Петропавлівської, Брагинівської, Миколаївської та Української територіальних громад. Зустріч організували задля конструктивного діалогу із представниками Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області та керівниками Синельниківського районного управління державної служби надзвичайних ситуацій.

Під час наради говорили про виконання заходів Плану розвитку мережі пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони та добровільних загонів, у тому числі у складі центрів безпеки. Не оминули й одне із важливих питань – популяризація пожежного руху на території Дніпропетровської області у 2024-2025 роках.

Більшу частину наради присвятили обговоренню безпеки жителів населених пунктів громад. Саме для цього розпочався активний процес створення органами місцевого самоврядування добровільних або місцевих пожежних команд. Такі пожежно-рятувальні підрозділи існують для того, щоб залучати добровольців не тільки для гасіння пожеж, а й до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, проведення аварійно-рятувальних робіт. Їхнє основне завдання – стримування стихії власними силами до прибуття основних підрозділів ДСНС.

-У нашій області на сьогодні вже працює 25 добровільних підрозділів, – говорить Едуард Горбачов, помічник начальника Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області. – Маємо позитивний досвід їх створення у Дубовиківській та Зайцівській громадах. Наразі є можливість сприяти й іншим громадам створити свої пожежні підрозділи. Можемо їх забезпечити першочерговими ресурсами – екіпіровкою рятувальників, бойовим одягом та пожежними машинами, які вже були у користуванні. Тож у населених пунктах, в яких відсутні державні пожежно-рятувальні підрозділи, місцева влада, за погодженням із ДСНС, може створити власні загони самостійно.

Разом з представниками структури ДСНС керівники громад цього дня обговорювали проблеми фінансування добровільної пожежно-рятувальної команди. Визначали режим роботи, комплектування працівниками, юридичні аспекти, місцезнаходження, облаштування. Ці важливі питання мають вирішуватись спільно із депутатами місцевих громад, керівниками фермерських господарств.

Селищних та сільських голів на нараді запевнили, що на сьогодні вже розроблений відповідний механізм, підготовлено пакет документів для створення добровільного підрозділу в окремій громаді. На користь їх діяльності приводять залізний аргумент: там, де є місцева або добровільна пожежна команда, фіксується зниження кількості пожеж.

Підсумком наради стало спільне рішення провести наступну зустріч з представниками ТЦК, поліції, керівниками фермерських господарств та керівництвом Синельниківської районної державної адміністрації для продовження роботи у цьому напрямку.

Залишити відповідь