You are currently viewing Ольга СІЛЬЧЕНКО: ми визначаємо                                                дитині потрібну форму навчання

Ольга СІЛЬЧЕНКО: ми визначаємо дитині потрібну форму навчання

Вже майже два місяці у селищі Петропавлівка права на здобуття освіти дітям з особливими освітніми потребами забезпечують працівниці новоствореного інклюзивно-ресурсного центру. А до цього батькам доводилося разом з дітьми звертатися за допомогою до фахівців з Першотравенська чи, навіть, Павлограда. Для кого і для чого працюють такі заклади, розповідає директорка центру Сільченко Ольга Валентинівна.

Ольго Володимирівно, поясніть, інклюзивно-ресурсні центри – що це таке і навіщо вони потрібні?

– Інклюзивно-ресурсні центри (надалі ІРЦ) утворюють для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2-х до 18-ти років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. ІРЦ – це, свого роду, посередник між родиною, яка виховує дитину з особливостями розвитку, та закладами освіти, зокрема дитячими садками і школами. Фахівці центру мають допомогти родині підібрати саме той заклад і ту форму навчання, які найкраще відповідатимуть освітнім потребам дитини.

Хто звертається до інклюзивно-ресурсного центру?

– Це батьки дітей з особливими освітніми потребами. Тобто дітей з певними порушеннями: зору, слуху, мовлення, опорно-рухового апарату, інтелектуального розвитку або емоційно-вольової сфери. Іноді легкі форми подібних порушень до певного часу залишаються непомітними для батьків і проявляються вже тоді, коли дитина пішла до садка чи школи. Складна адаптація або проблемна поведінка дитини теж є приводом звернутися до інклюзивно-ресурсного центру.

Як працює ІРЦ, який алгоритм звернення до вас?

– Заклад працює з січня місяця 2022 року. Знаходимося ми поки що у приміщенні Петропавлівського ліцею №2. Основним завданням ІРЦ є проведення комплексної оцінки психолого-педагогічного розвитку дитини. Це дозволяє визначити потенційні можливості та освітні потреби дитини. В першу чергу це первинний прийом батьків, які звертаються до закладу. Вони розказують про потреби і проблеми їхньої дитини. Після розмови домовляємося про зустріч разом з дитиною та батьками, де проводиться комплексна оцінка. З дитиною працює практичний консультант-психолог, консультант вчитель-дефектолог, консультант вчитель-реабілітолог, консультант вчитель-логопед, і визначається потреба дитини. В подальшому свої висновки та рекомендації фахівці нашого центру оформлюють у висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну оцінку. Далі визначається програма – загальна освітня або корекційна, а також форма навчання. У висновку прописуються рекомендації учасникам освітнього процесу: що треба робити вчителю, дефектологу, логопеду, психологу, батькам, щоб дитина успішно інтегрувалася в соціум.

Назвіть головні на сьогодні форми навчання дітей з особливими потребами.

– Інклюзивна форма навчання та педагогічний патронаж (індивідуальна форма навчання). Педагогічний патронаж – це навчання та супровід для дітей, які не можуть відвідувати навчальні заклади дошкільної освіти. Визначаються корекційно-розвиткові заняття з вчителем психологом, логопедом, дефектологом, реабілітологом. Якщо це інклюзивна форма навчання, то навчання проходить в освітньому закладі, який надає фахівців і вони в позаурочний час проводять корекційні заняття. Якщо діти не відвідують дошкільні навчальні заклади, і потребують супроводу педагогічного патронажу, то з ними працюють спеціалісти ІРЦ.

Які напрямки роботи Петропавлівського ІРЦ?

– Фахівці нашого центру надають консультації педагогам щодо організації інклюзивного навчання та корекційно-розвиткових послуг. Представники дитячих садочків, шкіл можуть залучати фахівців інклюзивно-ресурсного центру до складання індивідуальної програми розвитку «особливого» учня, до корегування такої програми, а також звертатися за професійними рекомендаціями. Надають консультації та рекомендації батькам, як виховувати дитину з певними порушеннями. Співпрацюють з соціальними службами, службою у справах дітей.

З часу створення центру що вже вдалося зробити?

– З січня місяця цього року наші фахівці є однією єдиною команди супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої освіти та дошкільної. Центр створювали, аби забезпечити всі потреби дітей. На сьогоднішній день проведено більше двадцяти комплексних оцінок розвитку дитини. Фахівці ІРЦ проводять корекційно-розвивальні заняття у Петропавлівських ліцеях №1 та №2, за договорами про надання таких послуг. Наш заклад співпрацює та надає консультації батькам й педагогам з Української, Брагинівської громад. Плануємо офіційно укласти договір про співпрацю з Миколаївською сільрадою.

Хто входить в команду фахівців?

– В першу чергу вчителі, які працюють з дитиною, заступник директора з навчально-виховної роботи, фахівець інклюзивно-ресурсного центру та батьки.

Які спеціалісти сьогодні працюють в ІРЦ? Познайомте нас з ними.

– В нашому центрі наразі працює 5 працівниць. Це висококваліфіковані спеціалісти своєї сфери. Тимофієва Тамара Вікторівна – стаж роботи 28 років, консультант вчитель-дефектолог. Щербина Олена Олександрівна – вчитель-логопед, молодий, відповідальний, перспективний спеціаліст зі стажем роботи близько 10 років. Фалій Оксана Олександрівна – практичний психолог, стаж роботи близько 14 років. Лесь Олена Анатоліївна – консультант вчитель-ребілітолог. Сільченко Ольга Валентинівна – за освітою вчитель логопед допоміжної школи та олігофрен-педагог дошкільних закладів. Я закінчила Слов’янський педагогічний вищий навчальний заклад. Стаж роботи маю 30 років, працювала у Петропавлівському логопедичному пункті вчителем-логопедом.

Як потрапити у центр на прийом?

Записатися на консультацію до Петропавлівського ІРЦ можна за номером телефону 050-25-64-622.

Графік роботи центу: понеділок-четвер із 8:00 до 15:45 години, п’ятниця – із 8:00 до 15:30 години.

Центр розташований за адресою: вул. Соборна, 23 смт Петропавлівка Синельниківського району Дніпропетровської області.

Спілкувалася Людмила ПОЛЯНОВСЬКА

Залишити відповідь